Ik krijg die “zelfzorg” gewoonte maar niet in mijn systeem, wat kan ik doen? Dat is een hele goeie vraag. En daarom leek het ons goed hier iets dieper op in te gaan. We krijgen deze vraag namelijk een paar keer per jaar. Vaak van mensen die online bij ons ballen hebben gekocht, maar soms ook van
mensen die de lessen volgen. Hieronder een paar tips en pointers die je verder kunnen helpen.

We gaan er vanuit dat je inmiddels de noodzaak inziet van zelfzorg. Want als je niet voor jezelf zorgt, kan  je ook niet voor iemand anders zorgen. Dus je wilt wel, maar het lukt je nog niet. Of tenminste het lukt je nog niet zo goed, als je eigenlijk zou willen.

Daarom is het belangrijk om klein te beginnen. Als je te veel wilt en het lukt niet, dan kan je het gevoel hebben dat je hebt gefaald. Doe dit een paar keer, en je hebt er geen plezier meer aan. En dat is natuurlijk juist niet de bedoeling. Het gaat om zelfzorg, je wilt juist af van al dat moeten en je wilt niet nog meer stress. Dus begin klein. In plaats van één uur per dag vrij te maken, is het veel gemakkelijker om hier en daar twee minuten te pakken.

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk om het wel te doen. Dus leg de ballen naast de tv. Zit je voor de tv, pak je automatisch te ballen. Minko’s favoriet: leg je sportkleren de avond er voor klaar zodat je ze ’s ochtends alleen maar aan hoeft te doen.

Eigenlijk heeft dit dus veel te maken met je omgeving. Als je omgeving vol staat met dingen die ongezond voor je zijn, heb je veel wilskracht nodig om dit te weerstaan. Heb je daarin tegen gezond eten in huis, dan is zelf gezond eten veel gemakkelijker. Dus richt je omgeving zo in, dat deze je gewenste
gedrag stimuleert. Wil je minder tv kijken? Zorg dan dat niet al je meubels richting de TV staan. Wil je minder op je laptop? Zorg dan dat deze in de sleeve in een lade ligt. Liefst boven op zolder.

We willen toe naar automatisch gedrag dat goed voor je is. Dus je doet het gewoon zonder er lang over na te hoeven denken. Om niet te vergeten wat je oorspronkelijke plan was (ik wil vanavond de oefeningen doen), kan je een reminder zetten op je telefoon. Zolang het nog geen automatisch gedrag is,
houd je dit geheugensteuntje achter de hand.

Het begin is meestal het moeilijkst. Als je eenmaal bent begonnen, dan is het volhouden veel gemakkelijker. Op het moment dat je de oefeningen hebt gedaan, voel je je over het algemeen ook goed, dus dan heb je direct de beloning (en weet je waarom je het doet).

Dus begin klein, maak het je zelf zo gemakkelijk, maak het automatisch en weet waarom je het doet. Veel succes!

Heb je vragen of suggesties laat het ons weten.

Leuke pagina? Direct delen via: