Tinnitus en oorsuizen

 

Tinnitus en oorsuizen 

Iedereen hoort weleens een fantoomgeluid; een geluid dat alleen jij kan horen en dat er niet echt is. Dit is een volstrekt normaal verschijnsel waar we doorgaans niet veel aandacht aan besteden. Maar soms, na een concert, een avondje uit of een periode van stress, kunnen de oorsuizen aan blijven houden en zelfs toenemen na verloop van tijd. Er ontstaat dan een chronische tinnitus. 

Symptomen

Tinnitus is een storend geluid dat alleen de betreffende person kan horen. Het wordt omschreven als een pieptoon, een fluitend geluid, zoemen, het horen van een constante ruis, klikkende geluiden, sissen of andere vorm van geluid. Het geluid is regelmatig aanwezig, het geluid wordt gehoord bij stress en spanningen, het geluid komt en het gaat of is constant aanwezig. Het is belangrijk om te realiseren dat tinnitus een symptoom is en geen ziekte, ook al maakt dat het hebben van oorsuizen of tinnitus niet minder erg.

De symptomen kunnen verergerd worden door stress en spanningen, veel lawaai, gehoorschade en spanningen in de kaken, kaak-, nek- en schouder spieren. 

Oorzaken tinnitus

Tinnitus is het horen van fantoomgeluiden meestal na gehoorbeschadiging. Echter de tinnitus kan ook optreden bij een oorinfectie, een acute of chronische oorontsteking of bij de ziekte van Ménière. De exacte oorzaak is niet altijd te achterhalen. Tinnitus kan een gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen en/of het kaakgewricht. Stress, spanningen en andere emotionele factoren die de stress verhogen spelen een grote rol bij het verergeren van de fantoomgeluiden.

Tinnitus ontstaat in de hersenen, in het gebied van de auditieve cortex. De dorsale cochleaire nucleus (DCN of bovenste slakkenhuiskern) wordt bij tinnitus overactief. De DCN is een van de twee grote kernen van zenuwcellen aan het einde van de gehoorzenuw in de hersenstam. Dit gebied in de hersenen zorgt ervoor dat geluid kan worden waargenomen. In deze auditieve cortex gaan zenuwcellen die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen, ter compensatie met elkaar communiceren. Ze vormen een netwerk en vuren als het ware signaaltjes op elkaar af. Dit veroorzaakt de tinnitustoon. 

Oorsuizen of tinnitus kunnen ook verergerd worden door hard op de tanden te bijten, chronische spanningen in de kaak-, nek- en schouderspieren of door stress.

Als gevolg van stress en spanningen in de nek, schouders en kaken kunnen spieren zich te veel blijven aanspannen. Hierdoor kunnen de oorsuizen en pijnklachten (weer) toenemen. Stress, pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Wanneer de tinnitus als storend wordt ervaren dan nemen ook vaak de spanningen toe. Men kan zich zorgen gaan maken en negatieve gedachten en emoties kunnen meer op de voorgrond treden.

Bindweefselmassage 

Bindweefselmassage (zelfmassage zoals wij het noemen) met de speciale Tune Up Fitness®-ballen is een zeer effectieve methode om te ontspannen, spierspanning te verminderen en herstelprocessen in het lichaam te bevorderen. Wanneer het lijf in balans gebracht wordt, dan kunnen emoties en negatieve gedachten sneller losgelaten worden. Hierdoor kan de tinnitus verminderen of ga je er anders tegenaan kijken. Je lijf in balans, jij in balans.

Wil je meer over dit onderwerp lezen? EOS Wetenschap Psyche & Brein, nr. 5, 2019, pagina 48, heeft hier een interessant artikel over geschreven.

Mijn aanpak

Ieder lichaam is anders. Update je lijf gaat dan ook over jóuw lijf. De oefeningen die je doet, zijn afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden. Of je nu achttien of 81 bent.

Update je lijf combineert fasciatherapie, corrigerende bewegingsoefeningen, bindweefselmassage met Tune Up Fitness® ballen, krachttrainingontspannings- en ademhalingstechnieken in laagdrempelige behandelingen en trainingen. 

Tijdens de individuele coaching sessies, workshops en groepslessen oefen je hoe je jezelf kunt masseren met speciale ballen. Deze bindweefselmassage zorgt niet alleen voor ontspanning en verbetering van herstelprocessen in het lijf, maar vermindert ook klachten als spierpijn, ‘spierknopen’ en uitstralingspijn.

Je leert ook hoe je deze technieken thuis kunt inzetten om jezelf te helpen. Door regelmatig te oefenen vermindert je pijn, word je mobieler en kun je bewuster ontspannen. Iedereen kan leren om voor zijn eigen lijf te zorgen, pijn te verminderen en beter in z’n vel te zitten. Update je lijf is er dan ook voor iedereen, ongeacht leeftijd, conditie of lichamelijke beperking. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een afspraak maken met Kirsten voor een coaching sessie. 

Nieuwsgierig? Klik hieronder om een afspraak te maken.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met mij op via onderstaand contactformulier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

13 + 2 =

06 83 28 12 82

Locatie

De trainingen vinden plaats op de volgende locatie:

Zijn-plek, Bisschoplaan 12 te Katlijk

info@updatejelijf.nl