Hernia en wervels

 

Hernia en/of versleten wervels 

Update je lijf helpt mensen met een hernia in de rug of nek, en mensen met versleten ruggenwervels de pijn te verminderen, de mobiliteit te vergroten en het vertrouwen in het lijf te herstellen. 

Pijn in de nek, de (onder)rug, in de bil of pijn die uitstraalt richting het been kunnen wijzen op een hernia. Een hernia is een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een holte in het lijf. Een hernia komt meestal in de rug voor, maar het kan ook voorkomen in de nek. 

De rug bestaat uit een ruggengraat, ook wel wervelkolom genoemd, die uit wervels bestaat. Tussen de wervels liggen tussenwervelschijven die de schokken opvangen. De tussenwervelschijven bestaan uit een stevige, ronde vezelwand van bindweefsel (annulus fibrosus) en een zachte elastische kern (nucleus). Bij een hernia verzwakt de wand van de tussenwervelschijf waardoor hij inzakt. Hierdoor kan de elastische kern uitpuilen (druk naar buiten geven) en veroorzaakt hij een hernia (herniated nucleus pulposus, afgekort HNP). De uitpuiling kan tegen een zenuwbaan aandrukken en de zenuw irriteren of prikkelen. Dit kan zowel in de rug, als in het been of de voet een prikkeling of pijnklachten veroorzaken.

De meeste hernia’s komen lag in de rug voor (tussen de 4de en de 5de lendenwervel, L4 – L5) of tussen de 5de lendenwervel en het heiligbeen (L5 – S1). 

Oorzaak

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een hernia. Over het algemeen kan gezegd worden dat verandering van druk op de wervelkolom de oorzaak is. Drukveranderingen kunnen veroorzaakt worden door herhaalde bewegingen als tillen of vooroverbuigen, verkeerd bewegen, te weinig bewegen zoals langdurig stilzitten of door een te zware en langdurige belasting. Ook kan slijtage of spondylose de oorzaak zijn van een hernia. Een slechte conditie, verzwakte rugspieren of stress kunnen de kans op een hernia vergroten. 

Symptomen

Wanneer de hernia, de uitstulping, in de nek op een zenuw duwt, kan dat hevige en/of chronische pijn geven in de schouder(s) met uistraling naar de armen. Een hernia in de onderrug kan pijn veroorzaken in de rug zelf, in de bil, het been en zelfs in de voet.

De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend pijn en de pijn verergerd bij specifieke bewegingen. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van de sokken (vooroverbuigen), het omdraaien in bed, het stofzuigen of het tillen van een tas. De pijn kan ook verergeren door hoesten, niezen of persen op het toilet. Ook het ervaren van een slapend of dof gevoel in de rug of het been kunnen symptomen zijn van een hernia. 

Pijn kan het leven sterk beïnvloeden. Wanneer dagelijkse handelingen met moeite uitgevoerd kunnen worden, dan kan dit leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan ook gevolgen hebben voor de nachtrust, het sociale leven en de werkomgeving. Door de pijn en het slechte slapen kan oververmoeidheid ontstaan. Hierdoor kunnen gevoelens van somberheid de kop op steken. Men kan een gevoel ervaren grip op het leven kwijt te zijn.

Als gevolg van deze stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage (zelfmassage zoals wij het noemen) met de speciale Tune Up Fitness®-ballen is een zeer effectieve methode om te ontspannen, spierspanning te verminderen en herstelprocessen in het lichaam te bevorderen.

Mijn aanpak

Ieder lichaam is anders. Update je lijf gaat dan ook over jóuw lijf. De oefeningen die je doet, zijn afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden. Of je nu achttien of 81 bent.

Update je lijf combineert fasciatherapie, corrigerende bewegingsoefeningen, bindweefselmassage met Tune Up Fitness® ballen, krachttrainingontspannings- en ademhalingstechnieken in laagdrempelige behandelingen en trainingen. 

Tijdens de individuele coaching sessies, workshops en groepslessen oefen je hoe je jezelf kunt masseren met speciale ballen. Deze bindweefselmassage zorgt niet alleen voor ontspanning en verbetering van herstelprocessen in het lijf, maar vermindert ook klachten als spierpijn, ‘spierknopen’ en uitstralingspijn.

Je leert ook hoe je deze technieken thuis kunt inzetten om jezelf te helpen. Door regelmatig te oefenen vermindert je pijn, word je mobieler en kun je bewuster ontspannen. Iedereen kan leren om voor zijn eigen lijf te zorgen, pijn te verminderen en beter in z’n vel te zitten. Update je lijf is er dan ook voor iedereen, ongeacht leeftijd, conditie of lichamelijke beperking. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een afspraak maken met Kirsten voor een coaching sessie. 

Nieuwsgierig? Klik hieronder om een afspraak te maken.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met mij op via onderstaand contactformulier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

15 + 10 =

06 83 28 12 82

Locatie

De trainingen vinden plaats op de volgende locatie:

Zijn-plek, Bisschoplaan 12 te Katlijk

info@updatejelijf.nl