Nek- en rugpijn

 

Nek- en rugpijn 

Bijna iedereen heeft er weleens last van: pijn of stijfheid in de nek en/of (onderrug) rug. Vaak krijgen mensen last van hun nek of rug doordat de rug of nek verkeerd belast wordt, te veel belast wordt of te weinig belast wordt. Het maken van een verkeerde beweging, dagelijkse herhaalde bewegingen, te zwaar tillen of een verkeerde werk- of zithouding kunnen de oorzaak zijn van pijn of stijfheid in de nek en rug. Een andere oorzaak kan stress of een te hoge werkdruk in combinatie met te weinig beweging zijn. Ook kunnen factoren als lichaamsbouw, lichaamshouding, bewustzijn van het lijf, orgaanproblemen of afwijkingen van de wervelkolom een rol spelen. 

Uitingen van klachten

Rug- en nekklachten uiten zich op verschillende manieren. Ze kunnen acuut ontstaan of chronisch zijn.

Een voorbeeld van acute rugpijn is: tijdens het oprapen van een pen een hevige pijnscheut voelen in de onderrug. Een voorbeeld van acute nekpijn is het ervaren van een pijnscheut in de nek bij het plotseling omkijken tijdens het fietsen.

Chronische pijn in de rug of nek kenmerkt zich door het hebben van een zeurende pijn in deze delen. De pijn kan gepaard gaan met stijfheid, bewegingsbeperking, voorzichtigheid tijdens het bewegen of helemaal niet meer bewegen. Chronische pijn kan ook uitstralen naar de schouder of een been. 

Symptomen

De symptomen van rug- en nekpijn komen vaak overeen, terwijl de oorzaken meestal uiteen lopen. Vaak is er geen aanwijsbare oorzaak.

Nek- en rugklachten kunnen het gevolg zijn van verhoogde spierspanningen. De  spieren van de nek en rug kunnen zich met veel kracht aanspannen waardoor er grote druk op de tussenwervelschijven komt te staan. Hierdoor kan de druk op de tussenwervelschijven zo groot worden dat er een zenuw bekneld of geïrriteerd raakt.

Oorzaken van deze grote spierspanningen kunnen er vele zijn: stress, een verkeerde houding, veel herhaalde bewegingen tijdens yoga of sporten, een inactieve levensstijl of roerige periode. 

Pijn kan het leven sterk beïnvloeden. Wanneer dagelijkse handelingen met moeite uitgevoerd kunnen worden, dan kan dit leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan ook gevolgen hebben voor de nachtrust, het sociale leven en de werkomgeving. Door de pijn en het slechte slapen kan oververmoeidheid ontstaan. Hierdoor kunnen gevoelens van somberheid de kop op steken. Men kan een gevoel ervaren grip op het leven kwijt te zijn.

Als gevolg van deze stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage (zelfmassage zoals wij het noemen) met de speciale Tune Up Fitness®-ballen is een zeer effectieve methode om te ontspannen, spierspanning te verminderen en herstelprocessen in het lichaam te bevorderen.

Mijn aanpak

Ieder lichaam is anders. Update je lijf gaat dan ook over jóuw lijf. De oefeningen die je doet, zijn afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden. Of je nu achttien of 81 bent.

Update je lijf combineert fasciatherapie, corrigerende bewegingsoefeningen, bindweefselmassage met Tune Up Fitness® ballen, krachttrainingontspannings- en ademhalingstechnieken in laagdrempelige behandelingen en trainingen. 

Tijdens de individuele coaching sessies, workshops en groepslessen oefen je hoe je jezelf kunt masseren met speciale ballen. Deze bindweefselmassage zorgt niet alleen voor ontspanning en verbetering van herstelprocessen in het lijf, maar vermindert ook klachten als spierpijn, ‘spierknopen’ en uitstralingspijn.

Je leert ook hoe je deze technieken thuis kunt inzetten om jezelf te helpen. Door regelmatig te oefenen vermindert je pijn, word je mobieler en kun je bewuster ontspannen. Iedereen kan leren om voor zijn eigen lijf te zorgen, pijn te verminderen en beter in z’n vel te zitten. Update je lijf is er dan ook voor iedereen, ongeacht leeftijd, conditie of lichamelijke beperking. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een afspraak maken met Kirsten voor een coaching sessie. 

Nieuwsgierig? Klik hieronder om een afspraak te maken.

Neem contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met mij op via onderstaand contactformulier en ik neem zo snel mogelijk contact op!

2 + 11 =

06 83 28 12 82

Locatie

De trainingen vinden plaats op de volgende locatie:

Zijn-plek, Bisschoplaan 12 te Katlijk

info@updatejelijf.nl