Laatste tijd is zijn er berichten in het nieuws over “hoorntjes aan schedels van jonge volwassenen”.  Dit wordt gelinkt aan het gebruik van mobiele apparatuur zoals tablets en smartphones en dan met name de lichaamshouding. Misschien heb je de term “computernek” al eens gehoord? Plaatje van het onderzoek:

Over de voorkeur voor deze titels en de berichtgeving over wetenschappelijk onderzoek schrijven we misschien ook nog wek eens, maar niet nu. In dit bericht wilden we dieper ingaan op wat nodig is als oplossing.

Dat houding belangrijk is weten we wel. Als ik je nu vraag op te letten hoe je er bij zit of staat dan denk ik dat je je schouders iets naar achter kan trekken en je weer rechter op kunt gaan zitten. Daarbij zorgend dat je hoofd op je romp zit en er niet voor hangt.

De eerste stap is vaak bewustwording. Je hebt vaak iets niet door totdat iemand je er op wijst. Soms geeft je lichaam signalen zoals pijn of slapende lichaamsdelen. Vaak is de eerste reactie dat het wel meevalt. Misschien wel, misschien niet. Een klein probleem wordt vaak vanzelf een crisis. Of zoals we een coach wel eens hebben horen zeggen: “Dood het monster als het een jonkie is, anders wordt het steeds lastiger”.

Tweede stap is kijken hoe het zou moeten zijn. Onderstaande oefening kan je zelf nu doen. In onze trainingen vragen we deelnemers soms om met de hakken tegen de muur te staan. Doe dit zonder schoenen en laat je tenen vooruit wijzen. Voel of je schouders tegen de muur staan. Kijk dan of je achterhoofd tegen de muur aan komt. Beweeg je hoofd desnoods wat naar achteren totdat je de muur voelt. Kijk nu waar je naar kijkt. Kijk je naar het plafond? Dan moet je je hoofd iets naar voren kantelen, zodat je recht vooruit kijkt. Check of je achterhoofd nog tegen de muur staat. Als dit voor jou als natuurlijke houding voelt, zit je redelijk goed. Moest je je hoofd iets naar achteren bewegen, dan is dat feedback en heb je iets geleerd.

Derde stap is jezelf te trainen om de gewenste houding in het dagelijks leven te implementeren. Daarbij is het in het begin van belang dat je jezelf er aan herinnert. Dus pak die telefoon en zet een dagelijkse reminder om de meting uit stap 2 te doen. En kijk dan wat je aan moet passen.

Er zijn specifieke oefeningen die je kan doen voor bijvoorbeeld je bekken of de spieren tussen je schouderbladen. Dit gaat iets te diep voor deze post, maar grote kans dat we deze nog wel eens gaan beschrijven of laten zien in een video.

Natuurlijk kan je als je vragen hebt ons altijd een berichtje sturen of tijdens een workshop vragen. Wat voor ons belangrijk is, is dat je zelf bewust wordt van je houding. Hier zelf mee bezig gaat als dat nodig is om zo in de toekomst nare problemen zoals de hoorntjes, te voorkomen.

Dit is een link naar een artikel in de Washington Post over veranderingen aan het skelet hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door houding. https://www.washingtonpost.com/nation/2019/06/20/horns-are-growing-young-peoples-skulls-phone-use-is-blame-research-suggests/?utm_term=.9b797100cb06

Hier de link naar het onderzoek: https://www.nature.com/articles/s41598-018-21625-1

Leuke pagina? Direct delen via: