Moet een goede bindweefselmassage pijnlijk zijn?

Vaak krijgen wij van cliënten de vraag of (bindweefsel)massage pijnlijk is of moet zijn. Wij vinden dit een goede en belangrijke vraag. Net als met zoveel dingen is er niet een zwart/wit of definitief antwoord. Hieronder geven we onze mening want er is een aantal aspecten waar vaak niet over wordt nagedacht. En dat is jammer want dit staat herstel en je gezondheid in de weg.

We horen in de gesprekken vaak de volgende reacties:
“een goede diepe massage”
“had ik nog dagen lang last van”
“ik zat goed vast!”
“om de paar weken zit ik helemaal vast”
“ik voelde het flink en moet nog drie keer terug komen”
“ik ga gewoon lekker door met computeren en laat me als het te erg is wel masseren”

Of onze favoriet:
“door de pijn heen”

Stel: je stapt in met blote voeten in een spijker. Zodra je de pijn voelt, trek je je voet weer op. Hier houdt je de komende dagen last van. Wat ga je dan doen voor het herstel? Ga je extra hard op de zere voet staan? Of ontlast je die? Wat is het beste denk je?

Pijn heeft een functie. Het is een signaal van je lichaam dat je iets moet doen. Het is vaak ook feedback dat je iets anders had kunnen doen. Hoe eerder je het detecteert, hoe eerder je er iets aan kan doen. Meestal met een kleinere aanpassing dan als je langer wacht. Als je op het dashboard van je auto een waarschuwingslampje negeert, heb je kans dat je naast de snelweg stil komt te staan. Even olie bijvullen was dan toch handiger geweest. We gebruiken in de lessen het woord proprioceptie. Dit kan je zien als de GPS in je lichaam. Als je je lichaam de weg laat leiden en er op tijd bij bent, voorkom je brokken. Dit geldt voor zowel onderhoud als herstel. Of zoals ik in het bedrijfsleven wel eens zeg, pak het probleem direct aan voordat het een crisis wordt.

Onze cliënten raden we dan ook aan om niet door de pijn heen te rollen, maar steeds een klein beetje te doen. Door dagelijks een klein beetje te doen heb je aan het eind van de week vaak beter resultaat. Je zit niet in een keer vast, dus je komt ook niet in een keer los. Na een keer echt heel hard je best doen in de sportschool heb je ook niet in een keer een top conditie.

Dus: ga niet door de pijn heen, leer naar je lichaam te luisteren en neem tijd om te constructief te herstellen.

Het is jouw lichaam. Het volgens ons dan ook logisch dat jij daar zelf zorg voor draagt en wij helpen je daarbij. In de training en ons materiaal, leren we je zelf je bindweefsel te masseren, oefeningen en tips die je gemakkelijk in je dagelijks leven kan toepassen zodat jij lekker in je vel zit.

Leuke pagina? Direct delen via: