Op de volgende delen van je lijf mag geen massieve Tune Up Fitness® of Yoga Tune Up® bal geplaats worden.
Vermijd het uitoefenen van diepe en constante druk op deze delen van je lijf.

Hals en keelgebied:

 Anatomisch gezien bevindt de hals zich aan de voorzijde en de nek bevindt zich aan de achterzijde. Beide delen vormen een geheel en verbinden de romp met het hoofd. Bovenaan de hals bevindt zich de keel waar de ademhaling en voedsel langsgaan.
Misschien spreekt het voor zich, toch raden wij je aan om geen massieve ballen tegen je hals aan de drukken. Hierdoor kunnen slagaders dichtgedrukt worden of zenuwen bekneld raken.

 

Onderste deel van het borstbeen, processus xiphoideus genaamd:

            

De processus xiphoideus of het zwaardvormig aanhangsel is het onderste deel van je borstbeen. Dit aanhangsel bestaat bij kinderen uit kraakbeen, maar verbeent door de jaren heen. Per persoon kan dit stukje bot verschillend van vorm zijn. Door harde/diepe druk kan dit stukje bot afbreken, vandaar dat er geen massieve bal op geplaats mag worden.

Liezen:

Van je voorkant heupkam (spina iliaca anterior superior) naar je schaambeen loopt het inguinale ligament, je liesband. Daaronder liggen spieren, lymfeklieren, aders en zenuwen. Het rollen van je lies raden we sterk af, omdat de kans op een beschadiging en pijn groter is in dit gebied.

 

 

 

 

 

 

 

Staartbeen:

Het onderste stukje bot van je staartbeen wordt ook wel stuitje of coccyx genoemd. Dit stukje bot kan gemakkelijk breken waardoor je geen diepe en/of constante druk hierop moet uitoefenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heupzenuw of ischias:

De heupzenuw wordt ook wel de grote beenzenuw of de ischias genoemd. Ze begint in het ruggenmerg en loopt in twee takken via de billen langs de achterkanten van de benen naar beneden tot aan de voeten.
De ischias ligt ingebed in o.a. de hamstrings. Wanneer je je hamstrings zittend op een stoel of kruk rolt, staat er weinig tot geen spanning op deze zenuw. Hierdoor kun je veilig de achterkant van je bovenbeen rollen.

 

Zit je met een gestrekt been op de grond dan ligt de ischias meer aan de oppervlakte waardoor rollen (erg) pijnlijk kan zijn. Ook zou je de zenuw op deze manier kunnen beschadigen. Rol de achterkanten van je bovenbenen dus altijd zittend op een kruk of stoel.

 

Pols:

Vermijd het rollen van de pols wanneer de hand omhoog wijst (extensie van de hand).
Door de arm loopt de mediane zenuw (nervus medianus). Bij de pols ligt een smal kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink en duimmuis die de carpaal tunnel wordt genoemd. Deze zenuw is erg gevoelig voor druk, vandaar dat het niet gerold mag worden wanneer de hand omhoog wijst.

 

 

Wat mag er wel?

Je mag bovengenoemde delen van je lijf rollen met een Coregeous® bal of gebruik maken van de roltechniek “skin rolling”.

Vragen of twijfel je? Neem contact met ons op.

Lees ook:
Rol-regels
Rol-regels tijdens je zwangerschap
Hoe zorg je voor je Tune Up Fitness® ballen?
Boek ‘The Roll Model‘ van Jill Miller

 

Leuke pagina? Direct delen via: