Heupklachten- en pijn
Heupklachten en –pijn
Heupklachten, variërend van stijfheid tot chronische heuppijn, kunnen op iedere leeftijd voorkomen. Vaak ontstaan ze door verkeerde belasting, te veel of te weinig beweging of overbelasting, bijvoorbeeld tijdens (intensief) sporten waarbij er voor lange tijd dezelfde beweging wordt gemaakt. Ook slijtage kan een oorzaak zijn van klachten in en rondom de heupen.
Wat de oorzaak ook is, zelf-massage met de speciale Tune Up Fitness® ballen kan deze pijnklachten verminderen, ook bij slijtage.
Het heupgewricht
Het heupgewricht is een kogelgewricht. Dit betekent dat het heupgewricht uit twee onderdelen bestaat: de heup- of bekkenkom (acetabulum) en het kogelvormige deel van het dijbeen (caput femoris). Bij het lopen, het gaan zitten en staan, voetballen, bij de beoefening van yoga en vele andere bewegingen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat er zowel op de kop en als in de kom een laag kraakbeen zit. Kraakbeen is een speciale vorm van bindweefsel (fascia) met een elastisch en glad karakter.
Oorzaken heupklachten
Er zijn veel verschillende oorzaken en aandoeningen die heupklachten kunnen veroorzaken. Sommige daarvan zijn aangeboren en andere zijn het gevolg van verkeerde of overbelasting. Ondanks dat de pijn voelbaar is in de heup, hoeft dat niet de oorzaak van de pijn te zijn. Pijn of stijfheid in het heupgewricht kan ook veroorzaakt worden door aandoeningen in de rug, het bekken of de knie en enkel.
De meest voorkomende heupklachten zijn:
- Slijtage (artrose) van het kraakbeen
- Overbelasting of verkeerde belasting (bijvoorbeeld een klikkend geluid, stijfheid en/of pijn)
- Blessure
- Slijmbeursontsteking
- Bekkeninstabiliteit
Symptomen
De symptomen van heupklachten zijn zeer divers. Regelmatig hoor ik dat de klachten al jaren op de achtergrond aanwezig waren en dacht men dat het vanzelf weer over zou gaan.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- pijn, zowel overdag tijdens het bewegen, stilstaan of –zitten als ’s nachts
- een klikkend geluid horen wanneer er een beweging wordt gemaakt
- verminderde bewegingsmobiliteit
- stijfheid
- hypermobiliteit
- uitstralende pijn naar de lies, het dijbeen of het bekken
Pijn kan het leven sterk beïnvloeden. Wanneer dagelijkse handelingen met moeite uitgevoerd kunnen worden, dan kan dit leiden tot een gevoel van wanhoop. Pijn kan ook gevolgen hebben voor de nachtrust, het sociale leven en de werkomgeving. Door de pijn en het slechte slapen kan oververmoeidheid ontstaan. Hierdoor kunnen gevoelens van somberheid de kop op steken. Men kan een gevoel ervaren grip op het leven kwijt te zijn.
Als gevolg van deze stress kunnen spieren zich te veel aanspannen waardoor de pijnklachten toenemen. Pijn en emoties beïnvloeden elkaar. Positieve emoties als aandacht, erkenning, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning, veiligheid en vertrouwen kunnen de pijn verlichten en/of verminderen.
Bindweefselmassage
Bindweefselmassage (of zelfmassage zoals wij het noemen) met de speciale Tune Up Fitness®-ballen is een zeer effectieve methode om te ontspannen, spierspanning te verminderen en herstelprocessen in het lichaam te bevorderen.
Mijn aanpak
Ieder lichaam is anders. Update je lijf gaat dan ook over jóuw lijf. De oefeningen die je doet, zijn afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden. Of je nu achttien of 81 bent.
Update je lijf combineert fasciatherapie, corrigerende bewegingsoefeningen, bindweefselmassage met Tune Up Fitness® ballen, krachttraining, ontspannings- en ademhalingstechnieken in laagdrempelige behandelingen en trainingen.
Tijdens de individuele coaching sessies, workshops en groepslessen oefen je hoe je jezelf kunt masseren met speciale ballen. Deze bindweefselmassage zorgt niet alleen voor ontspanning en verbetering van herstelprocessen in het lijf, maar vermindert ook klachten als spierpijn, ‘spierknopen’ en uitstralingspijn.
Je leert ook hoe je deze technieken thuis kunt inzetten om jezelf te helpen. Door regelmatig te oefenen vermindert je pijn, word je mobieler en kun je bewuster ontspannen. Iedereen kan leren om voor zijn eigen lijf te zorgen, pijn te verminderen en beter in z’n vel te zitten. Update je lijf is er dan ook voor iedereen, ongeacht leeftijd, conditie of lichamelijke beperking. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een afspraak maken met Kirsten voor een coaching sessie.
Nieuwsgierig? Klik hieronder om een afspraak te maken.
Neem contact op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem contact met mij op via onderstaand contactformulier en ik neem zo snel mogelijk contact op!
06 83 28 12 82
Locatie
De trainingen vinden plaats op de volgende locatie:
Zijn-plek, Bisschoplaan 12 te Katlijk